Folkeuniversiteternes Dag
d. 9.-15. september

Ny viden nær dig
Folkeuniversiteternes Dag
d. 9.-15. september

Udvid din horisont og kom i dybden sammen med nogle af Danmarks skarpeste hjerner

D. 9. september - 15. september 2024 afholdes Folkeuniversiteternes Dag, hvor vi har samlet en mangfoldig række af spændende arrangementer landet over. Du kan blandt andet komme til foredrag om "Klimaforandringernes natur - fra begyndelse til slut" i Halsnæs, "Litteraturens betydning" i Vesthimmerland eller et foredrag om behovet for fordybelse i en verden af distraktioner i Sønderborg.

På siden her kan du få overblik over ugens arrangementer, få smagsprøver på, hvad du kan opleve og finde links til, hvor og hvordan du kan tilmelde dig.

 

Folkeuniversiteternes Dag er arrangeret af Folkeuniversitetets Komitestyrelse.

Arrangementer d. 9. september til d. 15. september

Forstå svampene før du plukker dem

For tredje år i træk kan vi indlede efteråret med at invitere til videnskabelig svampejagt med biologen Martin Schier Christiansen som en særdeles kyndig og underholdende guide.

Vi starter i den store shelter “Indsigten” tæt ved Skovskolen i Nødebo, hvor vi får en introduktion til svampenes forunderlige liv. Vi hører om deres betydning for skovens samlede biologi, om hvorfor nogle er giftige og hvordan svampe bruges overalt. Vi får selvfølgelig også bud på, hvor vi kan finde de spiselige arter.

Efter cirka en times foredrag går vi på jagt, enten hver for sig eller i følge med Martin. Bagefter gennemgår og beskriver han fangsten.

Turen varer cirka til kl. 14.00. Tag madpakke med – en vand, frugt og kiks er med i prisen.

Gratis adgang for børn under 15 i følgeskab med voksne.

Martin Schier Christiansen, mykolog og cand.scient. i biologi.

 

Dato: søndag d. 8. sep. Tid: 10:00 Sted: Skovskolen, Nødebovej 77A, Fredensborg Tilmeld dig her

Kunstig intelligens – teknisk vidunder eller ny dyb trussel

Kunstig intelligens er tidens helt store emner. Vil den nye teknik hjælpe os til at kurere sygdomme, hurtigt skaffe ny viden og lette os for trælse og kedelige jobs? Eller er det tværtimod en trussel, der vil koste tusindvis af job, føre til øget overvågning og på sigt tage magten fra os som mennesker?

I dette foredrag giver professor Thomas Ploug fra Aalborg Universitet os en kort introduktion til, hvad kunstig intelligens (AI) egentlig er, både historisk og i moderne forstand. Dernæst sættes fokus på de samfundsmæssige gevinster og udfordringer knyttet til hastigt voksende brug af AI på tværs af samfundets sektorer, virksomheder og institutioner. Der vil blive givet en række eksempler på, hvordan kunstig intelligens kan bidrage positivt til samfundsudviklingen, men også hvordan brugen af AI kan medføre skade, misinformation, diskrimination og tab af kontrol.

Thomas Ploug, professor v. Aalborg Universitet

Fri entré. Tilmelding nødvendig

Dato: mandag d. 9. sep. Tid: 19:30 Sted: Humlebæk Bibliotek, Humlebæk Center 40, 3050 Humlebæk Tilmeld dig her

Foredragskoncert med kendte og ukendte digte af Halfdan Rasmussen

Mange kender den sjove digter Halfdan Rasmussen. Generationer af børn er vokset op med "Halfdans ABC" og har glædet sig over hans sproglige påfund. Kun få kender imidlertid hans alvorlige side, som den kom til udtryk i digte – flere præget af krig. En af dem, der kender til Halfdan Rasmussens digte og liv, er komponisten, sangeren og musikeren Eddie van Lüthje. Han satte som 16-årig for første gang musik til Halfdans digt ”Til min bror”, og Halfdan roste melodien. Siden er det blevet til mere end 90 kompositioner.

Eddie van Lüthje, komponist & Helle Reumert, sanger

Dato: onsdag d. 11. sep. Tid: 20:00 Sted: Kulturhavn Gilleleje, Mezzaninen, Peter Fjelstrups Vej 12, Gilleleje Tilmeld dig her

Den fantastiske teenagehjerne

Unge opfører sig langt bedre end for bare én generation siden. De drikker mindre, ryger mindre og begår mindre kriminalitet. Samtidig har de fået det værre. De føler sig mere utilstrækkelige, stressede, ensomme og kede af det end tidligere. Få indblik i den fantastiske teenagehjerne og bliv klogere på, hvad der sker i ungdommen med forfatter og psykolog Per Frederiksen.

Per Frederiksen, psykolog, ekstern lektor på Aalborg Universitet og seniorkonsulent og talsperson i Red Barnet. 

Dato: torsdag d. 12. sep. Tid: 19:00 Sted: Vallensbæk Kirkers Sognegård på Kirkebakke Allé 9, 2625 Vallensbæk. Tilmeld dig her

Klimaforandringernes natur - fra begyndelse til slut

Klimaet har altid været under forandring, men menneskets ageren her på denne planet har ændret betingelserne og skabt en kunstig ændring af naturens stabilitet. Det har naturligvis konsekvenser, som vi nu ser overalt på kloden. Det kan vi godt gøre noget ved, hvis vi vil! Men det er en bunden opgave, som vi kun kan løse i fællesskab.

Jesper Theilgaard, meteorolog og klimaformidler

Dato: torsdag d. 12. sep. Tid: 19:30 Sted: Torup Forsamlingshus, Hågendrupvej 6A, 3390 Hundested Tilmeld dig her