Folkeuniversiteternes Dag,
lørdag d. 17. september 2022

… sammen bliver vi klogere
Folkeuniversiteternes Dag, 
lørdag d. 17. september 2022

Folkeuniversiteternes Dag

D. 17. september afholdes for første gang Folkeuniversiteternes Dag, hvor vi har samlet en mangfoldig række af spændende arrangementer landet over. Du kan komme til foredrag om Ludvig Holberg i Sønderborg, forundres over svampenes verden i Fredensborg eller blive bekendt med det danske sommerhus’ historie i Hjørring. På siden her kan du få overblik over dagens arrangementer, få smagsprøver på, hvad du kan opleve og finde links til hvor og hvordan du kan tilmelde dig.

Arrangementer d. 17. september

5 ting du ikke vidste om ler - Hvad er ler i grunden?

Ler - du kender det, men hvor meget ved du egentlig om det? Her har du en god mulighed for at rejse ned i lerets forunderlige verden og blive langt klogere på dets geologiske historie, dets betydning for landskabsdannelsen, lerets anvendelsesmuligheder, teglværkernes betydning og hvorledes det også i dag spiller en vigtig rolle i vores dagligdag. Foruden foredrag vil du også have mulighed for at få fingrene i det. Glæd dig til at blive meget klogere på ler.

Christian Frigaard Rasmussen, geolog ved Geopark

Dato: lørdag d. 17. sep. Tid: Kl. 10.00-15.00 Sted: Folkeuniversitetscenteret Skæum Mølle, skærum møllevej 4, Vemb Pris: 50 kr. Tilmeld dig her

Det meningsfulde liv

Hvad er meningen med livet? Og hvad er meningen med mit liv? De spørgsmål, har mennesker altid stillet sig, og svaret finder vi ved at forstå, hvordan vi er kaldet af noget, der er større end os selv. Så dyrk ikke kun dig selv, men dyrk også fællesskaber, kunst, videnskab eller politik. Filosof Cecilie Eriksen og læge Lise Gormsen udfolder deres synspunkter fra antologien Det meningsfulde liv (2003) set i lyset af deres akademiske virke og personlige erfaringer i dag, 20 år efter bogens udgivelse.

Bogen Det meningsfulde liv (Aarhus Universitetsforlag) kan købes ved foredragene.

Arrangementet består af to foredrag:

Det meningsfulde liv og filosofien (I)

Cecilie Eriksen, Ph.d., Specialkonsulent ved Nationalt Center for Etik

Det meningsfulde liv og lægevidenskaben (II)

Lise Gormsen, Overlæge ved Aarhus Universitets Hospital, speciallæge i psykiatri, Lektor ved Aarhus Universitet, ph.d., MPH

Dato: lørdag d. 17. sep. Tid: Kl. 14.00-17.00 Sted: Lemvig Gymnasium Pris: 50 kr. for hvert foredrag Tilmeld dig her

Kristendommens kirkesamfund belyst med udgangspunkt i krigen i Ukraine

Ruslands invasion af Ukraine har vist, at den ortodokse kirke i Rusland og Ukraine er dybt uenige om, hvad der er den ortodokse kirkes opgave, og hvordan de forstår kristendommens betydning for de to landes historie og politiske udvikling. Forelæsningen vil redegøre for de to ortodokse kirkers historie og betydning for krigen. Derudover vil der blive lejlighed til at redegøre for forholdet mellem kristendommens forskellige kirkesamfund: ortodokse, katolske og protestantiske kirker i nutidens Europa.

Peter Lodberg, professor, dr. theol., Aarhus Universitet

Dato: lørdag d. 17. sep. Tid: Kl. 14.00 Sted: Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole, Langgade 37, Vivild, 8961 Allingåbro Pris: Gratis Tilmeld dig her

Foredragsrække: USA's udenrigspolitik historisk og aktuelt med særligt henblik på Ukraine

Udgangspunktet er en analyse af, hvorfor USA involverer sig så meget i Ukraine/Ruslandkonflikten. Så længe USA har eksisteret, har det været et land, der ikke var bange for at have en meget direkte og konfrontatorisk udenrigspolitik - på godt og ondt. Foredraget trækker tråde tilbage til USA's oprettelse i 1770erne. Vi slutter med i fællesskab at spise en amerikansk burger. 

Andreas Birch, cand.mag. i amerikanske studier, programmedarbejder i Danmarks Radio Foredraget er en del af foredragsrækken Ukraine. Øvrige foredrag i rækken:

12/9: Krig i Ukraine - 30 års kamp for en bedre fremtid ved cand.scient.pol. Philip Sviatschenko. Philip er født i Ukraine.

27/10: Nordboernes eventyr i øst under navnet Rus ved domprovst Thomas Frank. Foredraget er baseret på kildestudier og egne ekspeditioner til Ukraine og Rusland.

Dato: lørdag d. 17. sep. Tid: Kl. 10.00-12.30 Sted: Regionshuset, indgang a, Overdamsvej, 8800 Viborg Pris: kr. 100 (inkl. forplejning) Tilmeld dig her