Folkeuniversiteternes Dag
d. 9.-15. september

Ny viden nær dig
Folkeuniversiteternes Dag
d. 9.-15. september

Udvid din horisont og kom i dybden sammen med nogle af Danmarks skarpeste hjerner

D. 9. september - 15. september 2024 afholdes Folkeuniversiteternes Dag, hvor vi har samlet en mangfoldig række af spændende arrangementer landet over. Du kan blandt andet komme til foredrag om "Klimaforandringernes natur - fra begyndelse til slut" i Halsnæs, "Litteraturens betydning" i Vesthimmerland eller et foredrag om behovet for fordybelse i en verden af distraktioner i Sønderborg.

På siden her kan du få overblik over ugens arrangementer, få smagsprøver på, hvad du kan opleve og finde links til, hvor og hvordan du kan tilmelde dig.

 

Folkeuniversiteternes Dag er arrangeret af Folkeuniversitetets Komitestyrelse.

Arrangementer d. 9. september til d. 15. september

Polen efter PiS. Fra autokrati til demokrati?

I de sidste 8 år frem til 2023 var Polen regeret af PiS-styret – partiet for Lov og Retfærdighed - som stod for meget konservative reformer.  Partiet er ofte i konflikt med EU, som Polen blev medlem af d. 1.maj 2004.

I 2023 blev PiS væltet af et valgforbund, KO, af partier, som ønskede Donald Tusk – den tidligere formand for det europæiske råd- som ny premierminister. Det er hele to gange lykkedes polakkerne at stemme sig af med autokrater – i 1989 og 2023.

Men hvordan genindfører man demokrati?

Vibe Termansen, cand.mag i historie og østeuropastudier

Dato: tirsdag d. 17. sep. Tid: 19:30 Sted: Kulturhuset Elværket, Ved kirken 6, 3600 Frederikssund Tilmeld dig her

I lyset af Nordafrika

Særudstillingen I lyset af Nordafrika præsenterer danske kunstneres værker fra Theodor Phillipsens tur til Tunis i 1882 over J.F. Willumsens ophold samme sted i 1914 og i Oran 1931-32 til Ejler Bille og Agnete Therkildsens besøg i Marrakech i 1951 og 1962.


Udstillingens tyngde ligger i J. F. Willumsens arbejder, som suppleres med en række værker af hans danske kolleger. Hertil kommer historiske fotografier, breve og dagbøger.

Tine Nielsen Fabienke, museumsinspektør v. Fuglsang Kunstmuseum

 

Maleri: J.F. Willumsen, Arabere ved en kilde (udsnit), 1931. Nasjonalmuseet, Oslo. Foto: Børre Høstland

Dato: tirsdag d. 10. sep. Tid: 12:30 Sted: Fuglsang Kunstmuseum, Nystedvej 71, 4891 Toreby Tilmeld dig her

Shamaner og ånder i historiske og aktuelle fremstillinger

Er nogle sten levende, kan skovens træer iagttage dig, og taler dyr til shamaner? Animisme er grundlaget for shamanisme. Foredraget tager os på en historisk rejse fra stenalderen og antikken til vikingetiden og nutiden for at finde ud af, hvad animisme og shamanisme er, og måske hvorfor begge dele igen breder sig i dag. Og hvorfor disse anskuelser og traditioner i dag belyses af eksperter, der beskæftiger sig med alt fra antropologi og religion til biodiversitet og klimaforandringer.

 Rune Engelbreth Larsen, idehistoriker, forfatter og naturfotograf

 

Ingen tilmelding. Billetsalg i døren.

Dato: søndag d. 15. sep. Tid: 13:30 Sted: Nysted Sognehus, Østergade 24c, 4880 Nysted

Kan der være liv i rummet - og hvordan kan vi måske finde det?

Er jorden virkelig det eneste sted i universet, hvor der findes liv? Hvad ved vi om forudsætningerne for liv? Findes der liv på Mars eller /og på exoplaneter, og hvordan kan vi undersøge det?

Disse astrobiologiske spørgsmål vil Kai Finster komme ind på i sit foredrag. Besvarelsen af disse spørgsmål kræver et tæt samarbejde mellem mange fagdiscipliner inkluderende biologi, molekylærbiologi, kemi og fysik. Desuden berører besvarelserne en række etiske aspekter, blandet andet hvad det betyder for vores syn på jorden, som et unikt habitat. Kan vi bare ødelægge jorden for derefter at flytte til en ny planet – og ødelægge den også?

Efter foredraget vil der være mulighed for et besøg i Discovery Dome.

Kai Finster, professor v. AU Institut for Bioscience

 

Foto: https://images.nasa.gov/

Dato: onsdag d. 11. sep. Tid: 19:00 Sted: Brorfelde Observatorium, Observator Gyldenkernes vej 5. 4340 Tølløse Tilmeld dig her

Havtorntid

Beskrivelserne af planter og geologi, hav og muld, fugle og fisk gør øen til et organisk billede på skønhed, skrøbelighed og livets forgængelighed – og til en påmindelse om, at mennesket ikke er herre over naturen, men lever tæt forbundet med den.

I foredraget beskæftiger Christian Lundager og Andreas Harbsmeier sig med bogen ”Havtorntid” skrevet af den nu afdøde DDR-forfatter Hanns Cibulka og udgivet på dansk i januar 2023.

Christian Lundager har oversat bogen, Andreas Harbsmeier er forlægger, og sammen har de skrevet et fyldigt og indsigtsfuldt efterskrift.

"Havtorntid" er dagbogsoptegnelser fra tre måneder på Østersø-øen Hiddensee i sommeren og efteråret 1971. I al sin nøgternhed åbenbarer øen sig både som landskab, som myte og som længsel. Dagbogsskribenten Hanns Cibulka vækker med sine på én gang poetiske og jordbundne beskrivelser Hiddensee til live for læseren i en række optegnelser, der mere end halvtreds år senere stadig tryllebinder og sætter sig i sindet.

Christian Lundager, skønlitterær oversætter og cand.mag. i litteraturvidenskab og Andreas Harbsmeier, forlægger og cand.mag. i tysk og litteraturvidenskab  

Dato: onsdag d. 11. sep. Tid: 19:00 Sted: Ordlyd Salon for litteratur og musik, Rugvænget 4, 4700 Næstved Tilmeld dig her