Folkeuniversiteternes Dag,
d. 11.-17. september 2023

Bæredygtig viden nær dig
Folkeuniversiteternes Dag, 
d. 11.-17. september 2023

Folkeuniversiteternes Dag

D. 11. september - 17. september 2023 afholdes Folkeuniversiteternes Dag, hvor vi har samlet en mangfoldig række af spændende arrangementer landet over. I år sætter vi særligt fokus på bæredygtighed - du kan komme til foredrag om økologisk økonomi i Holstebro, forundres over insekternes Costa del Sol i Vejen eller blive klogere på atomkraft i Frederikssund. På siden her kan du få overblik over ugens arrangementer, få smagsprøver på, hvad du kan opleve og finde links til, hvor og hvordan du kan tilmelde dig.

Arrangementer d. 11. september til d. 17. september

Energirige fyrtårne og supertunge sorte huller

Kvasarer er meget lysklare objekter, drevet af materiale der falder ned på tunge sorte huller i centret af galakser. Som de mest lysklare vedvarende kilder i Universet kan de observeres til de fjerneste kroge af Universet. Da de sorte huller vejer mellem 1 milliard til 10 milliarder sole, forventes de at sidde i centrum af meget tunge galakser. Kvasarer kan derfor være 'fyrtårne' for at finde de første tunge galakser i Universet. Med James Webb rumteleskopet har astronomerne nu mulighed for at undersøge hvordan de første sorte huller og galakser dannes og udvikler sig.

I foredraget vil professor og astrofysiker Marianne Vestergaard komme ind på hvilken indflydelse disse energirige kilder kan have på deres unge omgivelser og for livets opståen samt inddrage aktiv forskning der forsøger at forstå fysikken i disse processer bedre.

Marianne Vestergaard, Head of section, Professor, PhD Coordinator, NBB

Dato: onsdag d. 13. sep. Tid: 19:00 Sted: Brorfelde Observatorium, Observator Gyldenkernes vej 5, 4340 Tølløse Tilmeld dig her

Atomkraft i den grønne omstilling

Atomkraft udleder ikke CO2, har lav miljøbelastning, og i modsætning til vind og sol kan atomkraft levere strøm døgnet rundt, når der er brug for det. Men er atomkraft løsningen med henbblik på at udfase de fossile brændsler? Hvad kan atomkraft byde på i fremtiden i form af ny teknologi, innovative reaktorer og nye anvendelser af atomkraft? Og kan affaldsproblematikken løses?

Bent Lauritzen, lic. Scient.,afdelingsleder DTU

Dato: mandag d. 11. sep. Tid: 19:30 Sted: Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund Tilmeld dig her

15 naturnationalparker er på vej - hvor og hvorfor?

I et billedrigt foredrag fortæller idéhistoriker og naturbogsforfatter Rune Engelbreth Larsen, hvor de kommende 15 danske naturnationalparker etableres, og hvilke store dyr det er på tale at udsætte på arealer mellem 5 og 50 kvadratkilometer. Foredraget forklarer ikke alene, hvad meningen er med vildheste, elge og bisoner i dansk natur, men også hvad det indebærer for dyrevelfærden, og hvad baggrunden i det hele taget er for at genetablere vildere natur i Danmark.

Rune Engelbreth Larsen, idehistoriker og fhv. medl. af Etisk Råd

Dato: mandag d. 11. sep. Tid: 19:00 Sted: Fensmark Præstegård Chr. Winthersvej 2, Fensmark 4684 Holmegaard Tilmeld dig her

Billedvævningens historie

Lige fra tidernes morgen og sikkert lige så længe som vævekunsten har været kendt, har man vævet billeder. Ulrikka Mokdad, der både er billedvæver og kunsthistoriker, arbejder på Center for Tekstilforskning, Københavns Universitet. Hun vil i foredraget fortælle om billedvævningens historie, lige fra de ældste fund fra faraonernes Egypten, over Romerrigets dragter med indvævede purpurdekorationer, slå et sving nordpå til vikingetidens gådefulde billedfortællinger og senere komme ind på den vesteuropæiske middelalders monumentale tapetserier. Foredraget ender med at fortælle om billedvævningen i dette århundrede, hvor denne urgamle udtryksform for tiden oplever en opblomstring i kunstverdenen.

Ulrikka Mokdad, cand.mag i kunsthistorie 

Dato: søndag d. 17. sep. Tid: 13:30-15:30 Sted: Nysted Sognehus, Østergade 24 C, Nysted Tilmeld dig her