Folkeuniversiteternes Dag,
lørdag d. 17. september 2022
… sammen bliver vi klogere

Folkeuniversiteternes Dag
D. 17. september afholdes for første gang Folkeuniversiteternes Dag, hvor vi har samlet en mangfoldig række af spændende arrangementer landet over. Du kan komme til foredrag om Ludvig Holberg i Sønderborg, forundres over svampenes verden i Fredensborg eller blive bekendt med det danske sommerhus’ historie i Hjørring. På siden her kan du få overblik over dagens arrangementer, få smagsprøver på, hvad du kan opleve og finde links til hvor og hvordan du kan tilmelde dig.
Arrangementer d. 17. september
Erik Henningsen: De som blev tilbage (1920), Museum Sønderjylland
Mindretallet under mikroskopet
Hvordan skal det danske mindretals historie fortælles? Og kan mindretallets fortid og nutid undersøges uden at man selv påvirker resultaterne for meget? Det er to vigtige spørgsmål, når vi i Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek varetager vores opgaver. Er det overhovedet muligt både at være nært forbundet med mindretallet og at foretage neutrale undersøgelser og en nuanceret formidling? Det er emnet for Rejhan Bosnjaks og Mogens Rostgaard Nissens oplæg i forbindelse med Folkeuniversiteternes Dag.
Mogens Rostgaard Nissen og Rejhan Bosnjak, hhv. forskningsleder, ph.d. og historiker, ph.d.
AFLYST - Vi maler byen grøn - 5 ting du ikke vidste om klima og bæredygtighed
Klimakampen og indsatsen for at skabe en grøn og mere bæredygtig hverdag er en af tidens allervigtigste udfordringer. Og en sag, som ikke mindst generationen af unge har engageret sig i.
Gør en forskel - kom og vær med, når Sydvestjysk Folkeuniversitet i et særarrangement for unge sætter fokus på klima og bæredygtighed.
Sebastian Mernild, prorektor og professor, klimaforandringer og glaciologi, Syddansk Universitet (SDU), Jakob Christensen, Direktør og stifter, GRØN samt vært på podcasten Klimakrøller, Nicolaj Aarøe, Viceborgmester i Esbjerg, Jasmin Lykke, klimarådsformand og studerende på Rybners STX, Stinne Johnsen Kittelman, klimaaktivist i Den Grønne Studenterbevægelse og studerende på Esbjerg Gymnasium
C.W. Eckersberg: Scene fra Holbergs Jean de France (1812), Statens Museum for Kunst
Holberg og dansk teater til tiden gennem 300 år
Siden Holberg skrev og opførte Den politiske kandestøber på scenen i Lille Grønnegade Teatret midt i København i 1722, har dansk teater været til tiden om tiden. Den politiske kandestøber var en brandaktuel komedie i 1722, på dansk og for et nyt dansk publikum midt i et nedslidt København og et enevældigt Danmark, hvor borgerne så småt søgte politisk indflydelse. Kandestøberen og de andre kendte Holbergkomedier har været spillet og fortolket løbende siden da – og bliver det stadig, bl.a. med Aarhus Teater og Christian Lollikes Erasmus Montanus, spillet i Holbergs fødeby, Bergen i 2021. Holbergs komedier har noget ved sig, der både synes eviggyldigt og samtidigt har potentiale til at slå ned på skiftende tiders samfunds- og kulturliv og sætte skarpt komisk lys på aktuelle tendenser.
Peter Christensen Teilmann, direktør for Teatermuseet i Hofteatret