Folkeuniversiteternes Dag
d. 9.-15. september

Ny viden nær dig
Folkeuniversiteternes Dag
d. 9.-15. september

Udvid din horisont og kom i dybden sammen med nogle af Danmarks skarpeste hjerner

D. 9. september - 15. september 2024 afholdes Folkeuniversiteternes Dag, hvor vi har samlet en mangfoldig række af spændende arrangementer landet over. Du kan blandt andet komme til foredrag om "Klimaforandringernes natur - fra begyndelse til slut" i Halsnæs, "Litteraturens betydning" i Vesthimmerland eller et foredrag om behovet for fordybelse i en verden af distraktioner i Sønderborg.

På siden her kan du få overblik over ugens arrangementer, få smagsprøver på, hvad du kan opleve og finde links til, hvor og hvordan du kan tilmelde dig.

 

Folkeuniversiteternes Dag er arrangeret af Folkeuniversitetets Komitestyrelse.

Arrangementer d. 9. september til d. 15. september

Aabenraa Folkeuniversitet
Aabenraa Folkeuniversitet

For livets skyld – Aabenraa Pædagogseminarium 1953-2023

I denne forelæsning oprulles den spændende og konfliktfyldte historie om pædagoguddannelsen i Aabenraa fra den spæde begyndelse på Statsskolen i 1953, over ungdomsoprøret i 1970’erne, krisen i 1990’erne og fusionerne i 2000’erne til det nye tværfaglige campus på UC SYD fra 2017. Historien relateres til den større historie om velfærdsstatens og velfærdsprofessionernes udvikling i Danmark.

Hans Henrik Hjermitslev, lektor ved UC SYD i Aabenraa og ph.d. i videnskabshistorie fra Aarhus Universitet 

Ingen tilmelding. Billetsalg i døren.

Dato: onsdag d. 11. sep. Tid: 15:30 Sted: UC SYD, Campusallé 20, 6200 Aabenraa

Præsidentvalg i USA midt i en kold borgerkrig

USA’s præsidentvalg 2024 finder sted i en nation præget af ”kold borgerkrig” små fire år efter, at frustrerede Trumptilhængere stormede Kongressen den 6. januar 2021.

Hvorfor er USA så politisk polariseret i dag? Hvad er det for nogle mærkesager, der deler amerikanerne? Hvor dybt stikker den politiske splittelse historisk set? Hvordan kommer præsidentvalget til at forløbe? Hvilken betydning har primærvalgene og valgmandskollegiet? Hvad betyder skudattentatet mod Trump for valgkampen og Kamala Harris’ indtræden på den politiske scene som en erstatning for præsident Biden? Hvad bliver mon udfaldet af valget? Er USA’s demokrati truet?

Jørn Brøndal, Professor og leder af Institut for Amerikanske Studier, SDU

Dato: tirsdag d. 10. sep. Tid: 19:00 Sted: Sydfyns Elforsyning SEF, auditoriet, Fåborgvej 44, 5700 Svendborg Tilmeld dig her

Esbjerg i den nye verdensorden

Sikkerhedspolitik, energiproduktion, forsyningssikkerhed, grøn omstilling, hybridkrig – det hele smelter sammen i Esbjerg. Med udgangspunkt i aktuelle problemstillinger sætter Rasmus Dahlberg, lektor ved Forsvarsakademiet og leder af Center for Samfundssikkerhed, en nål i kortet og placerer Esbjerg i den nye verdensorden.

Rasmus Dahlberg, lektor ved Forsvarsakademiet og leder af Center for Samfundssikkerhed

Dato: mandag d. 9. sep. Tid: 19:00 Sted: Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg Tilmeld dig her

KIG OP – et kald på fordybelse i en verden af distraktioner

Vores sind, koncentrationsevne, nærvær, søvn, relationer og samfund er blevet kodet om af den digitale revolution, som techgiganter uhindret fik lov at folde ud i vores liv. I dag ønsker over halvdelen af danskerne at bruge mindre tid med deres smartphones, men har svært ved at løsrive sig. Vores autonomi er udfordret, skærmene er en konstant kilde til konflikt i familielivet, og mange føler, at tiden løber fra dem. Men det er ikke for sent at kigge op og genfinde menneskelig værdi og trivsel.

Jakob Sorgenfri Kjær, journalist og forfatter

 

Tilmelding til fu.soenderborg@gmail.com

Dato: lørdag d. 14. sep. Tid: 14:00 Sted: Alsion/SDU-Sønderborg, Alsion 2, 6400 Sønderborg

Den tyske nazisme og antikken

Den 11. september kan du høre historiker Tønnes Bekker-Nielsen fortælle om ophavet af nazisternes ideologi, og hvordan kilden for propagandaen bevægede sig fra det germanske nord til antikkens græske kultur.

I 1920’erne var nazismen ideologisk fokuseret på arven fra det germanske nord, men efter Hitlers magtovertagelse i 1933 fik nazisterne øje for propaganda-potentialet i antikkens græske kultur, navnlig i forbindelse med de olympiske lege i Berlin i 1936.

Indadtil fremhævede man særligt oldtidens spartanere som forbilleder for de unge, racerene kadrer, der skulle opbygge det tyske tusindårsrige.

Tønnes Bekker-Nielsen, lic.phil., dr.phil., lektor emeritus v. Institut for Kultur og Sprogvidenskaber

Dato: onsdag d. 11. sep. Tid: 16:30 Sted: Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Norderstr. 59, 24939 Flensborg, Tyskland Tilmeld dig her